ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΣ:

Καθ. Ανδρέα Λοβέρδο, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΚΟΙΝ:

κ. Γιώργο Παπανδρέου, Πρωθυπουργό, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ

κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, Γενικό Γραμματέα Κεντρικής Υπηρεσίας

κ. Μιχαήλ Χάλαρη, Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας


ΘΕΜΑ: Σχέδιο Νόμου Ρύθμισης Εργασιακών Σχέσεων


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,


Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το φαινόμενο της ενοικίασης εργαζομένων τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πολλές εταιρείες με το πρόσχημα ανάληψης συγκεκριμένου έργου, παραχωρούν εργαζόμενους σε έμμεσους εργοδότες, οι οποίοι τυπικά προσλαμβάνονται έως τη λήξη του έργου, ουσιαστικά όμως εργάζονται στην ίδια θέση για πολλά έτη καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εκατοντάδες εργαζόμενων στον όμιλο της Εθνικής Τραπέζας απασχολούνται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης για πολλά χρόνια συμβάλλοντας τα μέγιστα στα υπέρογκα κέρδη του ομίλου, διεκπεραιώνοντας αμιγώς τραπεζικές εργασίες, με αποδοχές και παροχές πολύ λιγότερες από αυτές που περιγράφονται στην οικεία συλλογική και επιχειρησιακή σύμβαση.


Ο νόμος 2956/2001 στην πράξη κρίθηκε ανεπαρκής να θέσει όρια στην καταχρηστική εφαρμογή συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού ελέγχου επέτρεψε σε μεγάλες εταιρείες να εξαπατούν συστηματικά τις κρατικές υπηρεσίες καταπατώντας παράλληλα κάθε έννοια ισότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα εύκολα κέρδη σε συνδυασμό με το μειωμένο επιχειρηματικό ρίσκο οδήγησαν μεγάλους ομίλους στην ίδρυση θυγατρικών εταιριών με κύρια δραστηριότητα την «ενοικίαση» εργαζομένων που καλύπτεται πίσω από βαρύγδουπους επιχειρηματικούς στόχους και μεγαλεπήβολα οράματα. Ο νέος νόμος που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στις σημερινές δύσκολες συνθήκες επιβάλλεται να διασφαλίζει την εφαρμογή των διατάξεων στην σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα.


Το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην Εθνοdata και το Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη τους και την Ελληνική Κοινωνία επιθυμούν συνάντηση μαζί σας, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συμβάλλουν εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο για ένα σχέδιο νόμου που όχι μόνο θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά θα θεμελιώσει στη συνείδηση όλων των πολιτών πως η χώρα αλλάζει πορεία με κατεύθυνση αρχές και αξίες που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο.

Με εκτίμηση,

Σωματείο Εργαζομένων ΕΤΗNODATA

Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).