ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2008

Πρόταση Προοπτικής (6 Φλεβάρη 2007) - ΕΘΝΙΚΗ : ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ

Πρόταση Προοπτικής
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Eργαζομένων Εθνικής

e-mail : protasiprooptik@in.gr


ΕΘΝΙΚΗ : ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ

Καταγγέλλουμε τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ υπενοικιαζομένων !


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για μια ακόμα φορά, η διοίκηση της Εθνικής πέταξε σαν στημένες λεμονόκουπες τους εργαζόμενους που απασχολούσε για χρόνια με τις δουλεμπορικές συμβάσεις της υπενοικίασης. Την Παρασκευή (2/2) στις 14.00 (!) ανακοινώθηκε σε τουλάχιστον 16 άτομα, που δούλευαν δίπλα μας στις ίδιες τραπεζικές εργασίες (μέχρι και 8-10 χρ.), ότι δεν χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες τους. Είχαν προηγηθεί, απ΄ όσο γνωρίζουμε, 10 απολύσεις τον Ιανουάριο, 20 το Δεκέμβριο και άγνωστος αριθμός καθαριστριών πρόσφατα.

Με εταιρείες «μαϊμού» η Εθνική Τράπεζα χρόνια τώρα εξασφαλίζει φτηνό, χωρίς δικαιώματα προσωπικό. Προσλαμβάνονται χωρίς να ξέρουν πόσοι είναι, χωρίς να μπορούν να οργανωθούν και να συνδικαλιστούν για να απαιτήσουν εργασιακά δικαιώματα και μισθολογική εξέλιξη. Σκορπίζονται σε διάφορες υπηρεσίες και εκτελούν ό,τι τους ανατεθεί πάντα πρόθυμοι και υπάκουοι, αλλά κυρίως φοβισμένοι και με το άγχος της ανανέωσης της σύμβασης, με πολύ χαμηλότερους μισθούς. Ο θεσμός της υπενοικίασης υπακούει στις επιταγές των δυνάμεων της αγοράς για ελαστική εργασία και κινητικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Κυβερνήσεις τον υλοποιούν και η Εθνική Τράπεζα πρωτοστατεί στην αξιοποίησή του.

Η ιστορία έχει αμαρτωλό παρελθόν. Όταν εμφανίστηκε οδηγία της Ε.Ε. που αναγνώριζε την υποχρέωση πρόσληψης από τον εργοδότη εργαζόμενων που απασχολούνται για 2 συνεχή 8μηνα στον ίδιο εργοδότη, μέσω εταιρείας υπενοικίασης, η ΕΤΕ ακολούθησε την εξής τακτική (2003): Προχώρησε σε μαζικές απολύσεις 120 σδ. από τους 370 που νοίκιαζε η DATA PLAN (θυγατρική της ETHNODATA). Διέλυσε τη DATA PLAN και επαναπροσέλαβε τους υπόλοιπους μέσω της DELTA SINGULAR (θυγατρική της ALFA BANK). Όταν η DELTA SINGULAR απορροφήθηκε από την ALFA BANK, τους μετέφερε σε εικονικό εργοδότη, την FIRST DATA HELLAS. Πρόκειται για προσωπικό που δουλεύει μέχρι και 10 συνεχή χρόνια στην ΕΤΕ ξεκινώντας από την INTERSYS. Προσωπικό παρέχουν ακόμη κι άλλες εταιρείες όπως η ACTION PLAN, η MELLON κ.ά.

Είναι φανερό ότι η ύπαρξη πολλαπλών και διαφορετικών εργασιακών σχέσεων στην Εθνική με προσωπικό μόνιμο, υπό δοκιμή, υπενοικιαζόμενοι, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, κ.α. ευνοεί μόνο τον εργοδότη και θύματα έχει τους εργαζόμενους όλων των μορφών, με πρώτα και κύρια τους πιο ανασφαλείς. Η επιχείρηση διάσπασης των εργαζόμενων καλλιεργείται και από την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ, που ενώ ποτέ δεν κατήγγειλε το θεσμό και δεν απαίτησε από τη διοίκηση τον τερματισμό του, όταν οι υπενοικιαζόμενοι που δουλεύουν χρόνια μαζί μας ζητούν αλληλεγγύη και συμπαράσταση για να ακυρωθούν οι απολύσεις τους ή υπάρχει αίτημα για απορρόφησή τους από την Εθνική, λένε ότι είναι ρουσφέτια και δεν ασχολούνται. Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός περισσεύουν, αν λάβουμε υπ’ όψιν το μηχανισμό μέσω κλαδικών που εφαρμόστηκε κατά κόρον στο παρελθόν με τις προσλήψεις κλητήρων που στη συνέχεια μετατασσόταν ή πρόσφατα με τις προσλήψεις τόσων ειδικών συμβούλων.

  • ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ «ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ» !

  • Να προσληφθούν οι υπενοικιαζόμενοι κανονικά.

  • Να σταματήσει ο θεσμός της υπενοικίασης.

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις με δημόσιες διαφανείς διαδικασίες.

  • Να γίνει η πρόσληψη των νέων από τον διαγωνισμό σύμφωνα με τον κανονισμό, κι όχι με παράνομο «εκβιαστικό δοκιμαστικό εξάμηνο»!


ΟΧΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Η εργασία είναι κοινωνικό δικαίωμα για όλους. Να μην περάσουν διάσπαση και εκφοβισμός.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ και η ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ το δικό μας όπλο.

6 Φλεβάρη 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).