ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ένα σωματείο ενοικιαζόμενων εργαζόμενων γεννιέται στις τράπεζες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟ-DATA*

*Η συγκρότηση Σωματείου Εργαζομένων στην Εθνο-Data, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ίδρυσής του. Ήταν δύσβατος ο δρόμος για την ίδρυσή του;
-Η προσπάθεια γίνεται εδώ και δυο χρόνια, περίπου. Προσπαθήσαμε όλη την οργή και το άχτι που υπάρχει στους συναδέλφους να μην καταλήξει σε απογοήτευση αλλά να βρει μία διέξοδο δράσης και διεκδίκησης. Στις συζητήσεις μας με τους συναδέλφους δείξαμε ότι με την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση θα «σπάσει» η απομόνωση των εργαζομένων και θα διεκδικήσουμε συλλογικά τις εργασιακές μας συνθήκες. Οργανώνοντας την αλληλεγγύης μας, για παράδειγμα, στην Κωνσταντίνα Κούνεβα δείξαμε στους συναδέλφους μας ότι ο συνδικαλισμός είναι το μόνο βοήθημα των εργαζομένων και ότι η συγκρότηση σωματείου είναι απαραίτητο όπλο ενάντια στην επισφάλεια. Από εκεί και πέρα μοιράσαμε ανακοινώσεις στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στη ΔΕΘ, στην απεργία της Πρωτομαγιάς αλλά και μέσα στην Εθνική. Σε αυτό μας βοήθησαν και μόνιμοι συνάδελφοι της Εθνικής. Έτσι συγκεντρώθηκε ένας ικανός πυρήνας και στο τέλος ήρθε και η βοήθεια από την ΟΤΟΕ για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα. Πλέον, είμαστε στο τελικό στάδιο ίδρυσης του σωματείου.
*Τα επόμενα βήματα μετά την ίδρυση του σωματείου;
-Όπως κάθε σωματείο θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, που στο χώρο των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων καταστρατηγούνται. Η εργολαβία, η ενοικίαση και ο δανεισμός εργαζομένων είναι ένα καθεστώς που εφαρμόζεται σε όλες τις τράπεζες και εμείς ευελπιστούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα συγκρότησης σωματείων ενοικιαζόμενων σε όλους τους χώρους.
*Ποιες είναι οι διαφορετικές συνθήκες των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων από τους μόνιμους;
-Οι συνθήκες είναι σαφώς κατώτερες από αυτές των τακτικών. Οι αμοιβές είναι κατώτερες παρ’ ότι κάνουμε την ίδια δουλειά. Είμαστε εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και ζούμε σε καθεστώς φόβου απόλυσης. Γι’ αυτό ζητάμε αλληλεγγύη από όλους τους χώρους, να στηρίξουν την κάθε προσπάθεια, τώρα που έχει ανάψει η σπίθα.

*Μέχρι σήμερα οι ενοικιαζόμενοι αποκλείονται από τα σωματεία για τυπικούς λόγους και στη λογική ότι με αυτό τον τρόπο θα «νομιμοποιήσουν» το καθεστώς ενοικίασης. Ωστόσο αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα. Δεν είναι αντιφατική η άρνηση των σωματείων σε αυτό το φαινόμενο;
-Αυτό είναι φαρισαϊσμοί. Δηλαδή, σε μία κατάσταση που είναι υπαρκτή, κλείνουν τα μάτια και κάνουν ότι δεν την βλέπουν. Ενώ οι εργοδότες εφαρμόζουν συνέχεια προσλήψεις ενοικιαζόμενων, τα σωματεία κινούνται στη λογική ότι αν κλείσουν τις πόρτες σε εμάς θα σταματήσουν αυτήν την κατάσταση. Μία τέτοια αντιμετώπιση είναι παράλογη και τα σωματεία πρέπει να ανοίξουν τους καταλόγους και να εγγράψουν και τους ενοικιαζόμενους. Πιστεύουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι ενός χώρου πρέπει να υπάγονται σ’ ένα σωματείο. Αυτός είναι και ο στόχος ίδρυσης του δικού μας σωματείου. Δηλαδή να παλέψουμε την ένταξή μας στο σωματείο της Εθνικής. Ιδρυθήκαμε εν ολίγοις με σκοπό την αυτοδιάλυση και ενσωμάτωσή μας σε ένα ενιαίο σωματείο.
*Το μέλος του Σωματείου, διατηρεί την ανωνυμία του, μιας και το Σωματείο βρίσκεται ακόμα «στα σκαριά» και η απειλή της απόλυσης είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3683
αναδημοσίευση από την εφημερίδα η Εποχή 18/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).