ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Να αντιδράσουμε σήμερα για να μην είμαστε αύριο όλοι ενοικιαζόμενοι

Το σωματείο δεν έχει ακόμα τυπικά συσταθεί, απομένει η έγκρισή του από το Πρωτοδικείο. Το δύσκολο κομμάτι όμως έχει γίνει, οι υπογραφές έχουν “πέσει” και μάλιστα “πολύ περισσότερες από όσες απαιτούνται”, λέει εργαζόμενος στην εθνοdata. Σε κάθε περίπτωση το όνομά του προτιμά να μη γίνει γνωστό για ευνόητους λόγους. Η Εθνοdata είναι θυγατρική της Εθνικής και “παρά τα όσα επίσημα απαντά ο όμιλος ότι δηλαδή είναι εταιρεία που αναλαμβάνει έργα, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για εταιρεία ενοικίασης. Όλοι οι υπάλληλοι λογοδοτούμε και έχουν ως προϊστάμενο κάποιον μόνιμο της Εθνικής. Ακόμα και για τις άδειες με αυτούς τις συνεννοούμαστε”.
Ο εργαζόμενος σημειώνει πως δεν πρόκειται για μια εταιρεία με τις “πλέον τραγικές συνθήκες εργασίας. Είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλους χώρους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα”. Το πρώτο και κύριο που κατονομάζει είναι ότι “ενώ δουλεύουμε σε κτίρια της Εθνικής, μαζί με συναδέλφους μόνιμους της Εθνικής, με προϊστάμενους της Εθνικής και κάνουμε δουλειά για την Εθνική, είμαστε σε χειρότερες συνθήκες από τους συναδέλφους. Υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις και όχι συλλογικές ενώ πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται σε επαναλαμβανόμενες 6μηνες συμβάσεις, έχουμε κατά βάση χαμηλότερους μισθούς και χειρότερο ωράριο”.
Οι εργαζόμενοι της εθνοdata είναι διάσπαρτοι στα διάφορα γραφεία της Εθνικής και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. “Ήταν δύσκολη η προσπάθεια να μαζευτούν οι υπογραφές, να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Παραπάνω από καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο γεν. γραμματέας της ΟΤΟΕ Ζ. Πεπές που μας βοήθησε πηγαίνοντας στους χώρους εργασίας και μιλώντας με τους εργαζόμενους. Η ανταπόκριση των συναδέλφων ήταν απρόσμενα θετική. Υπάρχει βέβαια το γενικό αρνητικό κλίμα, η απαξίωση, οι συνθήκες ανασφάλειας.
Ο κόσμος φοβάται να βγει μπροστά μήπως έχει αντίποινα. Είναι αναμενόμενες αντιδράσεις αλλά είναι θετικό ότι οι υπογραφές μαζεύτηκαν με το παραπάνω και θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο απελευθερωμένα μεταξύ μας”. Κλείνοντας τη συζήτηση, ζήτησε να κάνει άλλη μια δήλωση. “Πρέπει οι ενοικιαζόμενοι να αντιδράσουμε σήμερα που οι συνθήκες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το επιτρέπουν. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούν δίπλα μας. Διότι η επόμενη μέρα μπορεί να μας κάνει όλους ενοικιαζόμενους”.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=499989
Αναδημοσίευση από εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, 24/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).