ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2008

Προκήρυξη στη ΔΕΘ του Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων (6-9-2008)

Προκήρυξη του Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζομένων στη ΔΕΘ. Δείτε επίσης το Κάλεσμα για ένα μέτωπο ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία, και την επισφαλή εργασία (3-9-2008)


Θεσσαλονίκη, 06/09/2008

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Νοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ή υπηρέτες δύο αφεντάδων, το μοντέλο του ευέλικτου εργαζόμενου είναι ήδη εδώ. Δοκιμάζεται με επιτυχία σε Τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις. Είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ενοικίασης που ενώ έχουμε υπογράψει σύμβαση εργασίας με μια εταιρεία Α – άμεσο εργοδότη, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην εταιρεία Β – έμμεσο εργοδότη. Ο στόχος είναι η αναζήτηση ευέλικτου και φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς πολλά δικαιώματα.

Οι Τράπεζες, με τα υπέρογκα κέρδη τα τελευταία χρόνια, απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ενοικιαζόμενων εργαζόμενων των 700 ευρώ. Αυτοί κάνουν τον νομικό και τεχνικό έλεγχο δανείων, απαντούν στα ερωτήματα πελατών σταcall centers , χειρίζονται ή προγραμματίζουν υπολογιστές στα μηχανογραφικά κέντρα. Όλα αυτά χωρίς να καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση τηςΟΤΟΕ και χωρίς να έχουν καμία από τις παροχές των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι ενοικιαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολλοί από αυτούς για 3, 5 ή και περισσότερα χρόνια και δεν βρίσκονται εκεί για να ολοκληρώσουν κάποιο έργο με ημερομηνία λήξης όπως ισχυρίζονται οι Τράπεζες. Η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία προσέφυγε οΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας), παρέπεμψε την Εθνική Τράπεζα στον εισαγγελέα, θεωρώντας «έωλους τους ισχυρισμούς της».

Με αυτό το καθεστώς του σύγχρονου δουλεμπορίου ο εργαζόμενος ζει πάντα με την απειλή της απόλυσης χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό αφού δεν καλύπτεται συνδικαλιστικά από τα σωματεία του χώρου του. Ότανπροκηρύσσονται απεργιακοί αγώνες από την ΟΤΟΕ αυτός παίζει τον ρόλο του απεργοσπάστη. Η Τράπεζα έχει ανακαλύψει τον τέλειο απεργοσπαστικό μηχανισμό. Έχοντας καλύψει νευραλγικούς τομείς της παραγωγής με τέτοιο προσωπικό μπορεί πιο άνετα να απλώσει το μακρύ της χέρι και στους μόνιμους.

Φέτος οι Τραπεζίτες αρνήθηκαν να υπογράψουν την συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ και στην ΕΤΕ οι συνταξιούχοι είδαν ότι μπορεί να μην πληρωθούν οι επικουρικές τους συντάξεις για τις οποίες δούλευαν και πλήρωναν μια ζωή. Τα συνταξιοδοτικά και τα ταμεία Υγείας χωρίς εγγραφές νέων εργαζόμενων οδηγούνται στον αφανισμό και κεκτημένα απεργιακών αγώνων δεν θεωρούνται πια δεδομένα.

Θέλουμε να πιάσουμε πάλι το νήμα των απεργιακών αγώνων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι εργαζόμενοι σε ένα χώρο είναι ενωμένοι και δρουν συλλογικά χωρίς να αφήνουν την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» να πιάνει τόπο.

Ζητάμε την άμεση εγγραφή όλων των ενοικιαζόμενων υπαλλήλων στις Τράπεζες στα σωματεία των μονίμων.

Ζητάμε την ένταξη των ενοικιαζόμενων υπαλλήλων στους οργανισμούς των Τραπεζών ως κανονικοί υπάλληλοι.

Φόρουμ Νοικιασμένων Εργαζόμενων
www.noikiasmenoi-ergazomenoi.blogspot.com
noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).