ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Διάλογοι - Για την οικονομική κρίση - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/07/2008

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι πλέον γεγονός και οι ηγέτες της Ε.Ε. μιλούν για στασιμοπληθωρισμό και κίνδυνο ύφεσης σε πολλές χώρες. Ποιες είναι οι αιτίες αυτής της κρίσης και πότε θα αρχίσει να φαίνεται το φως στην άκρη του «τούνελ»;

**Σύμφωνα με τον Πλούταρχο Σακελλάρη, το πρόβλημα δεν θα είναι παροδικό. Ο μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία έγκειται στην εξάρτηση της παραγωγής από όλο και πιο ακριβές πρώτες ύλες και ενέργεια με καταστροφικές συνέπειες στο κλίμα του πλανήτη.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η αύξηση τιμών σημαίνει μειωμένη αγοραστική δύναμη. Είμαστε, δηλαδή, ήδη φτωχότεροι και μάλιστα πλήττονται δυσανάλογα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

**Ο Παντελής Κάπρος επισημαίνει ότι η πρόσθετη επιβάρυνση των αναπτυγμένων χωρών για την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων ανέρχεται στο 1,8% του ΑΕΠ ετησίως. Η λύση είναι η μετάβαση σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά αποδοτικούς εξοπλισμούς (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικούς σταθμούς κ.ά.). Μόνο που η στρατηγική αυτή απαιτεί χρόνια. Εν τω μεταξύ, η οικονομία θα «κινείται» με φυσικό αέριο, το οποίο, αν παραμείνει ακριβό, θέτει σε κίνδυνο τη μετάβαση.

**Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί ότι η Ελλάδα διδάσκεται λόγω της κρίσης ένα σημαντικό μάθημα: ότι επαναπαύθηκε στο «μαξιλάρι» που της προσφέρει το ευρώ και δεν έκανε βήματα ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Παραμένει μια εξαιρετικά εσωστρεφής οικονομία, με μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το μικρότερο ποσοστό συνολικού εμπορίου στο ΑΕΠ, με συμμετοχή ξένων επενδύσεων στο σύνολο των επενδύσεων και με το μικρότερο ποσοστό εθνικής αποταμίευσης.


Δείτε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).