ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007

Νοικιασμένοι εργαζόμενοι - Έως πότε;

(Το παρακάτω κείμενο κυκλοφορήσαμε σε φυλλάδιο στην απεργία στις 12-12-2007)
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΩΣ ΠΟΤΕ;
ΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΕΙ:
 • ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
 • ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
 • ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ, ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
 • ΟΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ
 • ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι συνάδελφοί μας έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ενός σωματείου νοικιασμένων εργαζομένων, του ΠΑΣΥΠΕΤ (Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων με Παραχώρηση Εργασίας σε Τρίτους).

Γιατί ένα ακόμα σωματείο;

Επειδή οι νοικιασμένοι συνάδελφοί μας δε γίνονται δεκτοί στα υφιστάμενα σωματεία. Ενώ θα έπρεπε να είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι του ίδιου κλάδου μέλη του ίδιου συνδικάτου, βρισκόμαστε στην ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα νέο σύλλογο.

Τα περισσότερα μέλη του ΠΑΣΥΠΕΤ ξεκίνησαν ένα δικαστικό αγώνα ενάντια στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, η οποία τους απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια ως νοικιασμένους. Η δικαστική απόφαση καταρχήν δε δικαίωσε τους συναδέλφους μας. Στην ουσία, χωρίς κανένα σοβαρό λόγο, το δικαστήριο αρνήθηκε σε αυτούς το ελάχιστο που δικαιούνται: να αναγνωριστούν ως εργαζόμενοι που καλύπτουν όχι έκτακτες αλλά πάγιες ανάγκες της ΕΤΕ, υποχρεώνοντας την τράπεζα να τους αναγνωρίσει ως κανονικούς υπαλλήλους της, προσλαμβάνοντάς τους απευθείας η ίδια.

Έτσι η “δικαιοσύνη” έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν είναι καθόλου τυφλή, όπως λένε, αλλά στραβή και πάντα ευνοϊκά αλλήθωρη προς τη μεριά των συμφερόντων των επιχειρήσεων, των εργοδοτών, των μετόχων, των μεγαλοδιευθυντών. Έδειξε επίσης ότι εκτός από στραβή είναι και επιλεκτικά κουφή: γιατί για άλλη μια φορά δε θέλησε να ακούσει τους εργαζόμενους που όχι μόνο γίνονται από την ίδια τη θέση τους μέσα στην παραγωγική διαδικασία αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους ούτε καν μέσω αυτών των εντελώς αντεργατικών νόμων που ψηφίζει το κράτος. Μ' άλλα λόγια, από τη μια μεριά βουλή και κυβερνήσεις διευκολύνουν νομοθετικά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις και από την άλλη τα δικαστήρια προστατεύουν τις επιχειρήσεις από κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από μια εκμετάλλευση που τουλάχιστο δε θα είναι πιο σκληρή από αυτή που επιτρέπεται από τους υπάρχοντες νόμους.

Η υπόθεση των συναδέλφων μας είναι ένα μικρό και επιμέρους δείγμα του ρόλου που παίζει το υφιστάμενο κράτος, ρόλου που δεν είναι ουδέτερος: είναι ένας μηχανισμός υπεράσπισης και αναπαραγωγής της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής από εκείνους που κατέχουν κεφάλαιο και τελικά ένας μηχανισμός υπεράσπισης και αναπαραγωγής της εξουσίας των κατόχων του κεφαλαίου πάνω σε ολόκληρη την κοινωνία. Θεωρούμε ότι η ιστορία των συναδέλφων μας επιβεβαιώνει πως χωρίς μαζικούς αγώνες που να θέτουν καθαρούς στόχους για την αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, δεν μπορεί καμιά δικαστική απόφαση να μας δικαιώσει, οριστικά και αμετάκλητα. Η ψήφιση και η εφαρμογή των νόμων, έστω κι αν απλώς ρυθμίζουν και δεν αναιρούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, ακόμα κι αυτό το ίδιο το σύνταγμα, είναι προϊόντα του συσχετισμού δύναμης μεταξύ των αντίπαλων κοινωνικών τάξεων.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει τελικά μια πιθανή δικαστική έφεση των συναδέλφων μας, το βέβαιο είναι ότι το πρόβλημά τους, αλλά και το πρόβλημα γενικότερα όλων εμάς που εργαζόμαστε με καθεστώς ενοικίασης, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με καμιά δικαστική απόφαση όσο ευνοϊκή κι αν φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Γιατί ακόμα και με μια απόφαση που θα υποχρεώνει την ΕΤΕ να αναγνωρίσει τους συναδέλφους μας ως εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της και παράλληλα θα την υποχρεώνει να τους προσλάβει απευθείας και όχι μέσω άλλης εταιρείας, ουσιαστικά τίποτα δεν αντιμετωπίζεται. Δεν μπορεί να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της απόλυσής τους μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, παρά μόνο αν ένα ισχυρό συνδικάτο μπορεί να επιβάλλει με τη δύναμή του την εφαρμογή μιας ευνοϊκής δικαστικής απόφασης.

Άλλα ακόμα και μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση που να οδηγεί στην πρόσληψη των συναδέλφων μας από την ΕΤΕ, αφήνει εκ των πραγμάτων ένα σωρό προβλήματα άλυτα. Γιατί ακόμα και στην περίπτωση που η ΕΤΕ προσλάβει απευθείας τους συναδέλφους μας, η απασχόληση με καθεστώς ενοικίασης παραμένει. Όσο η ΕΤΕ και κάθε άλλη εταιρεία στη θέση της μπορεί να απασχολεί εργαζόμενους με το καθεστώς της ενοικίασης, οι χαμηλοί μισθοί των νοικιασμένων θα καθηλώνουν και, μαζί με την ανεργία, θα συμπιέζουν προς τα κάτω τις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων συνολικά, δηλαδή και των νοικιασμένων και εκείνων που δεν εργάζονται με καθεστώς ενοικίασης. Όσο θα υπάρχει η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να απασχολούν νοικιασμένους εργαζόμενους, οι χαμηλοί μισθοί θα μεταφράζονται και σε χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος και τις εταιρείες στα ταμεία των εργαζομένων και άρα σε μεγαλύτερη ακόμα επιδείνωση του ασφαλιστικού συστήματος και σε αύξηση της επίθεσης σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων συνολικά. Όσο θα υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης εργαζομένων θα υπάρχει για τις επιχειρήσεις το δέλεαρ της μείωσης του κόστους εργασίας, εκχωρώντας ολόκληρους τομείς της δραστηριότητάς τους σε υπεργολάβους, εκχωρώντας μαζί και τους ίδιους τους εργαζομένους τους, τους οποίους θα απασχολεί εν συνεχεία ως νοικιασμένους, εξασφαλίζοντας προς όφελός τους οι πραγματικοί εργοδότες τη δυνατότητα να αυξομειώνουν το προσωπικό τους ή τις απολύσεις, χωρίς να φαίνεται στα χαρτιά τίποτα. Με τον τρόπο αυτό μια εταιρεία μπορεί να προχωράει σε εκτεταμένες απολύσεις ακόμα και πάνω από το νόμιμο όριο, χωρίς να εμφανίζει ούτε μια απόλυση!

Υπάρχει εξάλλου άλλη μια αρνητική συνέπεια από την εξάπλωση της νοικιασμένης εργασίας: η επέκταση μιας κατηγορίας μισθωτών (δηλ. των νοικιασμένων) που κάτω από το φόβο της απόλυσης λειτουργούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Σε περιπτώσεις δε που η νοικιασμένη εργασία έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό, στην ουσία καθιστά κάθε απεργιακή κινητοποίηση των μη νοικιασμένων εργαζομένων αναποτελεσματική και συνεπώς αδύνατη. Για παράδειγμα, υπάρχουν διευθύνσεις στην ΕΤΕ ειδικότερα (αλλά όχι μόνο εκεί) που στην πραγματικότητα η δραστηριότητά τους μπορεί να συνεχίζεται σχεδόν απρόσκοπτα για την τράπεζα, ακόμα και αν οι υπάλληλοί της στις συγκεκριμένες διευθύνσεις απεργήσουν μαζικά και με διάρκεια. Αυτό είναι μια βόμβα στα θεμέλια τόσο των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων της ΕΤΕ (και γενικότερα των τραπεζοϋπαλλήλων και όλων των υπαλλήλων των εταιρειών που νοικιάζουν εργαζομένους) όσο και του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο δεν οδηγείται μόνο σε παράλυση αλλά και σε ουσιαστική διάλυση.

Είναι φανερό ότι όσοι συνδικαλιστές γραφειοκράτες επιχειρούν να καλυφθούν πίσω από συντεχνιακές λογικές και αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά τους νοικιασμένους εργαζόμενους μη δεχόμενοι να εντάξουν τους τελευταίους στα σωματεία τους, δε σκάβουν μόνο το λάκκο ταφής των γραφειοκρατικών τους προνομίων. Στον ίδιο λάκκο θάβουν τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Πρέπει κάθε συνειδητοποιημένος εργαζόμενος να καταδικάσει αυτούς που με στόχο την εξυπηρέτηση του βραχυπρόθεσμου ατομικού τους “συμφέροντος” δυναμιτίζουν τα συλλογικά μας συμφέροντα ως εργαζομένων, και να παλέψει εναντίον τους. Ο αγώνας των άμεσων εργαζομένων κάθε επιχείρησης περνάει μέσα από την ενότητα στην οργάνωση και στη δράση με τους νοικιασμένους εργαζόμενους. Και το ανάποδο: η ανάπτυξη και η επιτυχία του αγώνα των νοικιασμένων εργαζομένων περνάει μέσα από την ενότητα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η ενότητα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, η συγκρότηση ενός ενιαίου εργατικού μετώπου που να οργανώνει την πάλη μας ενάντια στις πολιτικές και στα συμφέροντα των κατόχων του κεφαλαίου και του κράτους τους που ελέγχουν τις επιχειρήσεις και καρπώνονται το προϊόν της δικής μας εργασίας.

Καλούμε κάθε ακομμάτιστο ή κομματικοποιημένο εργαζόμενο, συνταξιούχο, άνεργο ή φοιτητή να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Απευθυνόμαστε ειδικότερα σε κάθε εργαζόμενο, νοικιασμένο και μη, μέσα ή έξω από τα συνδικάτα, μέλος ή όχι του ΠΑΣΥΠΕΤ ειδικότερα, αλλά και σε καθένα που πλήττεται από τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, να έρθει σε επαφή μαζί μας, για να αναζητήσουμε μαζί τρόπους που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους παραπάνω στόχους. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.

 • ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ. ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ
 • ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 • ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 • ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
 • ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).