ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς την κα Υπουργό
Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: «Δανεικοί εργαζόμενοι»

Δανεικοί εργαζόμενοι ή, πιο κομψά, «εργαζόμενοι προσωρινής απασχόλησης», είναι το νέο μοντέλο του ευέλικτου εργαζόμενου που προτιμάται σε Τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) και σε άλλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους (περισσότεροι από 50.000 στη χώρα μας) με συμβάσεις ενοικίασης, που, ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση εργασίας με μια εταιρεία Α- άμεσο εργοδότη, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία Β- έμμεσο εργοδότη. Το 2001 θεσπίστηκε στη χώρα μας και επίσημα (Ν.2956/2001) η λειτουργία εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Ελέγχου Προσωρινής Απασχόλησης. Εντούτοις, σήμερα, ακόμα και οι ελάχιστες προστατευτικές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου καταστρατηγούνται. Για παράδειγμα, ενώ το χρονικό όριο της ενοικίασης έχει οριστεί το 18μηνο (πέραν τούτου οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό του έμμεσου εργοδότη), οι επιχειρήσεις τούς απολύουν πριν συμπληρώσουν το 18μηνο και τους επαναπροσλαμβάνουν μετά από λίγους μήνες, ώστε να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα.

Ειδικότερα, στις Τράπεζες, οι «δανεικοί εργαζόμενοι», παρόλο που έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους μόνιμους υπαλλήλους, δεν καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ, καθώς προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι γραφείου και όχι ως υπάλληλοι τραπέζης, επομένως δεν έχουν καμιά από τις παροχές των τραπεζοϋπαλλήλων, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης (άρθρο 22 του Συντάγματος). Επιπλέον, η συνδικαλιστική τους ένταξη στα συνδικάτα που καλύπτουν μόνιμα εργαζόμενους στην επιχείρηση είναι αδύνατη και λόγω απειλής ένταξής τους στη «μαύρη λίστα» με κίνδυνο να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους, αλλά και επειδή τα καταστατικά των συνδικάτων δίνουν δικαίωμα ένταξης μόνο σε εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Η Τράπεζα, λοιπόν, έχοντας καλύψει τους πιο νευραλγικούς τομείς με «νοικιασμένους εργαζόμενους», έχει ανακαλύψει τον τέλειο απεργοσπαστικό μηχανισμό.


Με βάση τα προαναφερόμενα
Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:
· Δεδομένου ότι με το ισχύον καθεστώς καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία;
· Συγκεκριμένα, προτίθεται να εξασφαλίσει το δικαίωμα να έχουν οι «δανεικοί υπάλληλοι» τις ίδιες απολαβές και παροχές που προβλέπονται για το προσωπικό της επιχείρησης που είναι ο έμμεσος εργοδότης τους;
· Προτίθεται να επιβάλλει στις εταιρείες περιορισμό στο ανώτατο ποσοστό «δανεικών υπαλλήλων» που απασχολούν;
· Πώς θα εξασφαλίσει στους εργαζόμενους το δικαίωμά τους να γίνονται μέλη των επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του νόμου 1264/82 ανεξάρτητα εάν εργοδότης τους είναι ο κύριος της επιχείρησης που τους απασχολεί ή τρίτος;
· Έχουν γίνει έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και αν ναι, αιτούμεθα την κατάθεση των στοιχείων των ελέγχων του τελευταίου έτους.

Ο ερωτών βουλευτής


Γρηγόρης Ψαριανός

19.1.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).