ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (Μάρτιος 2000) - Γράμμα προς τους νέους συναδέλφους ορισμένου χρόνου

Γράμμα προς τους νέους συναδέλφους ορισμένου χρόνου.


Καλώς ήρθατε.


Ίσως είναι η πρώτη φορά που δουλεύετε και η προσγείωσή σας είναι ανώμαλη. Δεν περιμένατε σε μια τόσο μεγάλη, δημόσια Τράπεζα να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες εργασίας, αυτό το περιβάλλον και η τόσο πρόχειρη προετοιμασία σας για τόσα που σας ρωτούν οι πελάτες και σας ζητούν οι παλιοί συνάδελφοι. Οι αμοιβές σας ίσα-ίσα το χαρτζιλίκι σας. Ίσως πάλι περιμένατε οι παλιοί συνάδελφοι να σας δείξουν περισσότερο τη δουλειά, να σας μιλούν πιο ζεστά και δεν ξέρετε τι φταιει: η δουλειά, που δεν τους αφήνει να αναστενάξουν, ο χαρακτήρας τους ή ότι σας βλέπουν σαν περαστικούς ή μικρούς για όλες τις δουλειές.

Και όλα αυτά ίσως σας φαίνονται όαση αν έχετε ταλαιπωρηθεί από την εργασιακή περιπλάνηση και την ανεργία. Όμως σύντομα και αυτή η δουλειά θα τελειώσει και ο καθένας θα ξανατραβήξει το δρόμο του ή το Γολγοθά του.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κάπως έτσι νοιώθαμε και εμείς όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε. Όμως τότε η μόδα της εποχιακής απασχόλησης δεν είχε επεκταθεί και στις δημόσιες τράπεζες. Τώρα την εποχή του «εκσυγχρονισμού» και της ΟΝΕ οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας υποτάσσονται στους δείκτες και τα κέρδη τους. Η αγανάκτηση των νέων από την ανεργία του συστήματος επιδιώκεται να πνιγεί με το περιοδικό μοίρασμα της εργασίας. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (εποχιακές, part time, ορισμένου χρόνου ή έργου) καλύπτουν τις ανάγκες τους για πιο φτηνή, χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα εργασία και κυρίως κατακερματισμένη χωρίς διεκδικήσεις.

Φίλες και φίλοι,

Η μόνιμη σταθερή δουλειά είναι δικαίωμα όλων.

Μην υποκύψετε σε αυτούς που θέλουν να γλείψετε ή να υποσχεθείτε ψήφο. Αντισταθείτε στους άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς και πιέσεις. Ψηλά το κεφάλι. Οργανωθείτε, συντονιστείτε, απαιτείστε προσλήψεις μέσα από δημόσιες διαφανείς διαδικασίες.

Αγωνιστείτε συλλογικά για το δικαίωμα σε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά.

  • Ενιαίο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς.

  • Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Βασικούς πρώτους μισθούς 300.000.


Μάρτιος 2000

Φιλικά

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).