ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Διάλογοι: Για την ακρίβεια - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/06/2008

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ακρίβειας στην ελληνική αγορά. Ο τιμάριθμος τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 4,9% και οι ανατιμήσεις συνεχίζονται ακάθεκτες, προκαλώντας όλο και πιο μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των νοικοκυριών και στην οικονομία.

Η ακρίβεια αποτελεί το βασικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, με τους ηγέτες των «27» να ψηφίζουν πακέτο μέτρων παρέμβασης στην αγορά (έλεγχος συνθηκών ανταγωνισμού, πάγωμα φόρων αλλά και επισιτιστική βοήθεια), ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με καθυστέρηση να ενεργοποιήσει το πολυδιαφημισμένο προεκλογικά Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για να βοηθήσει τα χαμηλά εισοδήματα που πλέον παλεύουν με τη φτώχεια.

* Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, η ακρίβεια είναι μια σχέση ανάμεσα στις τιμές που πληρώνουμε και τους μισθούς με τους οποίους πληρωνόμαστε. Ετσι, στην περίπτωση της χώρας μας οι χαμηλοί μισθοί κάνουν την ακρίβεια... ακριβότερη.

* Οπως εξηγεί ο Θεόδωρος Μητράκος, διδάκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ελλάδα οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες επιβαρύνονται από τον πληθωρισμό έως και 40% περισσότερο σε σχέση με το σύνολο των άλλων νοικοκυριών.

* Ο Γεώργιος Καρύδης, επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θεωρεί ότι η θεσμική θωράκιση της αγοράς δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της, ιδίως σε μια αγορά όπως η ελληνική, όπου κυριαρχούν τα ολιγοπώλια και δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί υπό προϋποθέσεις ακόμη και η επιβολή ανώτατων ή επιτηρούμενων τιμών λιανικής πώλησης σε ορισμένα ζωτικής σημασίας αγαθά.

Δράση σε τρία επίπεδα

Μύθοι κι αλήθειες για την ελληνική αγορά

Επιβαλλόμενες κρατικές παρεμβάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).