ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Θα αναθεωρήσουν το νόμο περί ενοικίασης. Ε, και;

21.10.09
Υποσχέθηκαν προεκλογικά ότι θα αναθεωρήσουν το νόμο ενοικίασης εργαζομένων. Ο νόμος 2956/2001, της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, άνοιξε το δρόμο σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ενοικίασης προσωπικού να έρθουν στην Ελλάδα και δημιούργησε το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τη δραστηριότητά τους. Γρήγορα όμως φάνηκε ότι τα περιθώρια εκμετάλλευσης ανθρώπων, που τους δίνει αυτό το πλαίσιο, ήταν πολύ στενά για τα γούστα τους. Βρήκαν άλλα νομικά παράθυρα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο νόμος 2956/2001 βάζει για όριο στην ενοικίαση, τους 18 μήνες. Μετά από αυτό πρέπει ο εργαζόμενος ή να απολυθεί ή να προσληφθεί από τον πραγματικό εργοδότη του. Για να υπερπηδήσουν αυτό το εμπόδιο και να συνεχίσουν την ενοικίαση επ’ άπειρο, οι εταιρίες ενοικίασης απολύουν τους υπαλλήλους στους 17 μήνες, τους προσλαμβάνουν μέσω εφεδρικής εταιρείας, που οι ίδιοι έχουν φροντίσει να ιδρύσουν για χρονικό διάστημα ενός μηνός, και στη συνέχεια τους ξαναπροσλαμβάνουν από την εταιρεία ενοικίασης. Ο χρόνος των 18 μηνών αρχίζει να μετράει από την αρχή. Καταπληκτικό!

Η σύμβαση εργολαβίας είναι το δεύτερο μεγάλο κόλπο που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Η εταιρία ενοικίασης αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ένα έργο για λογαριασμό του εργοδότη που χρειάζεται τους υπαλλήλους. Για τις ανάγκες αυτού του έργου προσλαμβάνει τους εργαζόμενους που απαιτούνται, οι οποίοι όμως εργάζονται στις εγκαταστάσεις και κάτω από την επίβλεψή του δεύτερου (έμμεσου) εργοδότη πελάτη της πρώτης εταιρείας.

Η εργολαβία είναι εικονική, πλασματική όπως αναφέρει ο Γιάννης Κουζής, Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματικός εργολάβος αυτός που η μόνη επαφή που έχει με τους υπαλλήλους του είναι να τους αποστέλλει τη «μισθοδοσία» στο τέλος του μήνα. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν στις εγκαταστάσεις του έμμεσου εργοδότη, λαμβάνουν εντολές και οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δέχονται παρατηρήσεις για την τυχόν πλημμελή ολοκλήρωση της δουλειάς τους από τον έμμεσο εργοδότη. Ο προγραμματισμός αδειών γίνεται με βάση τον προγραμματισμό αδειών του έμμεσου εργοδότη.

Είναι αστείο αυτό που γίνεται τελευταία σε Τράπεζες που το τελικό χαρτί της Τράπεζας παίρνει και υπογραφή από τον εργολάβο απλά και μόνο για να δείξει ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε αυτόν. Η εργολαβία είναι μόνο στα χαρτιά. Πολύ περισσότερο η εταιρεία εργολάβος δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε καμία προηγούμενη εμπερία για το συγκεκριμένο έργο.

Μιλήσαμε με τον Γ.Β. εργαζόμενο σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες ενοικίασης. Εταιρία που ενοικιάζει 3.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 1.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρία είναι σε θέση να αναλάβει για χάρη των πελατών της έργα τόσο διαφορετικά, από εκβραχισμό οικοπέδων μέχρι ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού. Είναι να ζηλεύει κανείς αυτό το τεράστιο εύρος επαγγελματικής δραστηριότητας από μία εταιρεία ...

Πλεόνασμα
Οι λόγοι που οι εταιρίες νοικιάζουν προσωπικό δεν είναι μόνο οικονομικοί. Πολλές φορές η ενοικίαση υπαλλήλων κοστίζει περισσότερο από την απλή πρόσληψη. Όπως όμως μας εξηγεί ο Γ.Β. υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα για τους ενδιαφερόμενους. Ενοικιάζοντας εργαζόμενους, αλλάζει η αναλογία εργαζομένων προς τα κέρδη της επιχείρησης. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μετοχή μιας εταιρίας και μπορεί να την ανεβάσει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Τέτοιου είδους τρικ είναι καθόλα νόμιμα στο μεγάλο καζίνο που λέγεται χρηματιστήριο.

Πολλά προγράμματα της ΕΕ, που δίνουν κονδύλια σε επιχειρήσεις, βάζουν σαν προϋπόθεση τον αριθμό των υπαλλήλων της εταιρίας, που πιθανόν δεν πρέπει να ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο νούμερο. Προσλαμβάνοντας το προσωπικό που περισσεύει πάνω από αυτό τον αριθμό μέσω μιας εταιρίας ενοικίασης, εισπράττεται χωρίς πρόβλημα η επιδότηση!

Όλα αυτά τα κόλπα έχετε σκεφτεί πώς θα τα ελέγξετε κ. Παπανδρέου; Μια αναθεώρηση του νόμου δεν λύνει το πρόβλημα του εργασιακού μεσαίωνα. Εκείνο που χρειάζεται είναι η κατάργησή του και η εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όσους εργάζονται ως νοικιασμένοι σήμερα.

Α.Λ., ενοικιαζόμενη εργαζόμενη

http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2310&Itemid=42
Αναδημοσίευση από Εργατική Αριστερά, 21/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).