ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ "ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" & "ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ"

Για κάθε καταχώρηση στην οποία ο τίτλος δεν ακολουθείται από κείμενο, κάντε κλικ πάνω στον τίτλο για να μεταφερθείτε αυτόματα στην παραπομπή.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Εθνικό Σύστημα Υγείας - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2008

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δοκιμάζεται από μια χρονίζουσα κρίση, δείχνει να έχει φτάσει στα όρια αντοχής του. Η πρόσφατη απορύθμιση του μηχανισμού των εφημεριών, με όσα αυτή συνεπάγεται, αποτελεί μία ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι τα προβλήματα έχουν δομικό χαρακτήρα.

Εδώ και χρόνια η υποχρηματοδότηση, οι σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οι αναποτελεσματικές μορφές διοίκησης έχουν δημιουργήσει παθογένειες που ορισμένοι τις θεωρούν μη αναστρέψιμες.

Οπως και να έχει, η μεταρρύθμιση του συστήματος θεωρείται προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωσή του.

* Ο Γιάννης Τούντας εντοπίζει την παρέμβασή του στην ανύπαρκτη πρωτοβάθμια υγεία, την οποία θέλει ως συγκροτημένη στρατηγική υγείας που εκτός από περίθαλψη οφείλει να προσφέρει πρόληψη και φροντίδα.

* Ο Γιάννης Κυριόπουλος παρατηρεί ότι το ΕΣΥ στηρίχτηκε σε μια υπόθεση εργασίας: τη δημιουργία μιας ενιαίας κρατικής υπηρεσίας υγείας, η οποία χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία και καλύπτει ισότιμα το σύνολο του πληθυσμού. Διαπιστώνει ότι καμία από αυτές τις βασικές προσπάθειες δεν ίσχυσε, με αποτέλεσμα την ενδημική κρίση της ιατρικής περίθαλψης και της ασφάλισης υγείας.

* Ο Γιάννης Υφαντόπουλος παρουσιάζει τα συστήματα υγείας και τη διαχρονική εξέλιξη των υγειονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. Για τις χώρες της Ν. Ευρώπης σημειώνει ότι υπήρξε μια ταυτόχρονη συγκυρία θεσμοθέτησης, σχεδιασμού και διαχείρισης, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη κοινωνική έρευνα ούτε η έμπειρη δημόσια διοίκηση με την ανάλογη στελέχωση, με συνέπεια την αναποτελεσματικότητα στην οργάνωση και διαχείριση των περιορισμένων πόρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στείλτε μας κείμενα στο noikiasmenoi.ergazomenoi@gmail.com για ό,τι θέλετε να συζητηθεί, να μάθετε, να προσφέρετε ενημέρωση για θέματα που μας αφορούν. Ανεβάστε τα δικά σας σχόλια σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να σχολιάσετε, κάνοντας κλικ στη λέξη “σχόλια” ή “ανάρτηση σχολίου” στο τέλος του κειμένου. Δείτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπάρχουν σε κείμενο, άλλα σχόλια. Βοηθήστε μας με κείμενά σας να καταγράψουμε τους κλάδους και τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν νοικιασμένοι εργαζόμενοι (π.χ. εταιρία, τομέα, διεύθυνση, αριθμό εργαζόμενων νοικιασμένων και μη, κτλ).